Voor wie is deze module bedoeld?

Deze  module is bedoeld voor iedereen die zijn of haar  iPad  snel en efficiënt in wil zetten. Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen deze mooie tablet voornamelijk gebruiken om iets snel op te zoeken op internet, en om te gamen. In deze module laten we je zien wat je allemaal nog meer met je iPad kunt doen. De belangrijkste mogelijkheden leggen we je stap voor stap uit zodat je snel kennis maakt met de vele mogelijkheden en het gemak dat de iPad je te bieden heeft.
We leggen je o.a.  uit hoe je je iPad activeert en registreert, wat iCloud is en hoe je hier een account voor aanmaakt. Wat iTunes is waar je dit voor nodig hebt, hoe je eenvoudig al je bestanden van op je pc en iPad kunt synchroniseren.
Stap voor stap  laten we je zien hoe je de iPad naar je eigen voorkeuren aanpast, hoe en welke Apps je het beste kunt downloaden  Maar ook hoe je structuur aanbrengt in de mappen en we geven je een flink aantal bruikbare tips & tricks.

 

Introductie:

Wat is er te koop?

Elke iPad beschikt over minimaal 16 GB opslagcapaciteit. Tegen meerprijs is 32, 64, of 128 GB  leverbaar. De vraag bij het kiezen van de benodigde capaciteit is wat je er mee wilt doen en ook of je regelmatig iets wilt verwijderen van je iPad. Video’s en foto’s maar ook diverse games nemen veel ruimte in beslag. Maar ook zakelijke mails, met bijlagen en vergaderstukken  nemen de nodige capaciteit in beslag.
Goed om te weten: je iPad houdt slechts de laatste 1.000 berichten beschikbaar. Dat lijkt misschien veel maar hierbij zitten ook de verzonden en verwijderde berichten.
Nog een goede reden om te gaan voor een grotere opslagcapaciteit  is dat het niet mogelijk is om de capaciteit van je iPad later uit te breiden.

Als je je iPad ook buiten het bereik van Wifi wilt gebruiken, bijvoorbeeld als je veel onderweg bent of gewoon altijd toegang tot internet wil hebben, dan heb je het 3G of Cellular- model nodig. Hiervoor heb je wel een abonnement bij een mobiele telecom provider nodig.  Deze uitvoering is ook aan te raden wanneer  er vertrouwelijke informatie op je iPad staat. In geval van diefstal kun je dan de gegevens op je iPad op ieder ogenblik op afstand  vernietigen.

De basisfuncties 

afbeelding 1

Aan / uit knop:
rechtsboven zit de kop om de iPad aan of uit zetten.

Uitzetten: houd de aan/uit knop vijf seconden ingedrukt. Als het scherm donker wordt is de iPad uitgeschakeld.

 

Statusbalk
Op deze balk wordt  weergegeven: 

  •     of er verbinding is met een wifi netwerk, hoe meer streepjes hoe sterker het signaal
  •     wat de tijd is
  •     de accu indicator van de iPad (Instellingen ->Algemeen ->Gebruik)

Thuisknop
Met deze knop ga je terug naar het basisscherm (één keer  klikken). Deze knop wordt ook gebruikt om tussen de verschillende Apps te schakelen, (twee keer klikken)  Je sluit de Apps  door met je vinger op een App te drukken en deze vast te houden. Wanneer er  rode rondjes met een minteken voor komen te staan, wordt de App afgesloten als je op het minteken van deze App drukt.

App symbolen
De programma’s die op je  iPad staan (of die je wilt aanschaffen), worden Apps genoemd. Deze Apps zijn te downloaden in de Appstore. Door een keer op een App te klikken, zal deze geopend worden. Net als programma’s op je computer komen er ook updates uit voor de Apps. Wanneer er een update beschikbaar is staat er een rood rondje met het aantal beschikbare updates bij het icoon van de App store. Tik op Updates -> Werk alles bij om alle updates direct te installeren.

Camera aan voorzijde
Dit is een cam waarmee je foto’s kunt maken of een videogesprek mee kunt voeren, bij voor beeld met een Skype app of een Facetime app. Met een druk op de knop kan de camera zowel aan de voor- als aan de achterzijde ingesteld worden.

Dock
Onderaan zie je een soort balk met daarop een aantal Apps. Deze balk blijft zichtbaar ook al blader je door verschillende beginschermen. Apps die je vaak gebruikt kun je het beste hierin zetten. Tip; zet in ieder geval de App Instellingen in het Dock.

Achterzijde

afbeelding 2

 

Volumeknoppen
Aan de rechterzijkant vind je de volumeknoppen waarmee je het geluid regelt. Wanneer je de volumeknop even ingedrukt houdt schakel je het geluid helemaal uit.

Zijschakelaar
iPad 1: Met deze knop demp je het geluid.

Andere iPads: via Instellingen kun je kiezen welke functie deze knop uit moet voeren: of het dempen van het geluid of als rotatievergrendeling (het vastzetten van het beeld zodat het niet mee draait met bewegingen).  Tik bij: Instellingen-> Algemeen->Functie zijschakelaar op Rotatievergrendeling of Geluid uit zodat bij de gewenste instelling een vinkje verschijnt.

Camera aan achterzijde
Naast een camera aan de voorkant van een iPad, kan er ook een camera aan de achterkant zitten.

Knop voor de sluimerstand (rechts bovenaan)
Met deze knop kun je je iPad op standby zetten om de accu te sparen. Wanneer je de knop één keer kort indrukt wordt het scherm donker en reageert het niet meer op aanrakingen.

Microfoon
Met de microfoon kun je geluid opnemen of communiceren met anderen bijvoorbeeld door middel van de Skype App (hiermee kun je full screen videobellen) of de  Facetime App.

Koptelefoonaansluiting

Hier kun je je “oortjes’/headphones insteken zodat niemand anders het geluid hoort.

Dock aansluiting
Het opladen gaat het beste met de meegeleverde adapter die je in het stopcontact steekt.

Let op: wanneer je de iPad op je computer aansluit, middels de USB-kabel: laadt de iPad niet op!

 

Luidspreker
De twee luidsprekers zorgen voor stereo geluid.

Aan de slag in 15  minuten!

Activeren en registreren

  • Sluit je iPad aan op de bijgeleverde adapter, druk op de aan/uit knop en ontgrendel de iPad (schuif naar rechts).
  • Er verschijnt nu een lijst met verschillende talen, de taal die je hier selecteert bepaalt in – welke taal je alle boodschappen te zien krijgt.
  • Vervolgens verschijnt een lijst met landen waaruit je een land moet selecteren. Deze keuze bepaalt o.a. welke valuta gebruikt wordt wanneer je afrekent in de App store.
  • Om contact met internet te kunnen maken maakt je iPad gebruik van een wifi netwerk, selecteer het netwerk dat je wilt gebruiken.
  • Je iPad vraagt of je Locatievoorzieningen aan of uit wilt zetten. Apps kunnen deze informatie verzamelen en gebruiken (b.v. voor navigatie, het weer). Handig om aan te zetten dus, ook in het geval je je iPad kwijt zou raken.
  • Het volgende scherm is het configuratie scherm en  laat 3 opties zien: 
    1. configureer de nieuwe iPad
    2. zet iPad reserve kopie terug
    3. zet iTunes reserve kopie terug
  • Nu vraagt je iPad om je Apple ID. Dit heb je nodig voor het downloaden van Apps, muziek, het synchroniseren van je gegevens via iCloud. Log hier in met je bestaande ID of maak meteen een gratis account aan (volg de stappen)
  • Nadat je ingelogd bent zie je een scherm met de voorwaarden die je moet accepteren.
  • Nu verschijnt het configuratiescherm om iCloud in te stellen. Verderop in deze module meer over configureren en iCloud. Kies voor de optie Gebruik iCoud.
  • Het volgende scherm dat verschijnt is Reserve kopie. Vink hier bij voorkeur aan Reserve kopie op iCloud (deze optie kun je later altijd nog wijzigen als je het liever op je pc hebt staan).
  • Zoek iPad: Als je je iPad kwijt bent, kun je via “Zoek mijn iPad” deze weer terugvinden.
  • In het scherm Berichten geef je aan hoe je bereikbaar bent als anderen je een bericht willen sturen of een Facetime gesprek met je willen. Geef hier je voorkeur aan.
  • Diagnose
    in dit scherm geef je aan of je wel of geen informatie naar Apple wil sturen over wat jij van de producten vindt.
  • Wanneer het scherm Bedankt verschijnt is de configuratie afgerond en kun je door op de balk “Aan de slag met uw iPad” te tikken meteen aan de slag!
  • Hierna verschijnt het beginscherm met 20 standaard Apps.

Instellingen

Op het beginscherm staat de app Instellingen (radartje). Tik er één keer op om het te openen. Hier staan allerlei opties waarmee je jouw iPad kan instellen naar jouw voorkeuren.
Veel belangrijke instellingen staan onder het kopje “Algemeen”.

Met Instellingen kun je o.a. de standaard (default) instellingen van diverse Apps op de iPad aanpassen: toegang tot wifi, de datum en tijd instellen, netwerkverbindingen instellen en andere instellingen voor de iPad wijzigen.

TIP
Goed om meteen in te stellen: vind mijn iPad
Dit leggen we uit onder het hoofdstuk iCloud

  1. Tik op ‘Instellingen’ ->’iCloud’
    Wanneer je gevraagd wordt om in te loggen, geef dan je Apple ID op, wanneer je  dit niet hebt, tik  dan op ‘Maak een gratis Apple ID aan’ en volg de instructies.
  2. Tik op Zoek mijn iPad  (of iPhone of mijn iPod touch), en wanneer er gevraagd wordt om dit te bevestigen, tik je op ‘Toestaan’.

TIP
Voor extra beveiliging, stel je een toegangscode in die ingevoerd moet worden voordat iemand de Apps en gegevens op jouw apparaat kan benaderen (Instellingen > Algemeen > Codeslot of Codeslot en Vingerafdruk).

Nu kun je  Zoek mijn iPad gebruiken om de apparaten die je hebt ingesteld te lokaliseren.

Persoonlijk wachtwoord

Je kunt je iPad tegen ongewenst gebruik beschermen door een persoonlijke code te activeren:
Instellingen -> Algemeen -> Codeslot

Je kunt kiezen uit een eenvoudig wachtwoord, (getal van 4 cijfers) of een uitgebreid wachtwoord.

Je kunt wanneer je je wachtwoord hebt ingeschakeld de knop [Wis gegevens] aanzetten. Na het aanzetten van deze knop accepteert de iPad nog 10 “inbraak” pogingen, daarna zijn alle gegevens gewist.

Helderheid

Om goed te kunnen kijken is het belangrijk de helderheid naar jouw keuze in te stellen:

Instellingen -> Achtergrond en helderheid en sleep naar links of rechts voor meer of minder helderheid. Een andere (snellere) mogelijkheid is om via het bedieningspaneel (van onder uit het scherm) de helderheid aan te passen door middel van de schuif.

Vliegtuigmodus

Met de vliegtuigmodus kun je de draadloze voorzieningen van de iPad uitschakelen om aan de voorschriften van luchtvaartmaatschappijen te voldoen.
Instellingen-> Vliegtuigmodus-> keuze: in- of uitschakelen.

afbeelding 3

Als de vliegtuigmodus is ingeschakeld, dan wordt in de statusbalk boven in het scherm een klein vliegtuigje zichtbaar. Er worden dan geen Wi-Fi- en Bluetooth-signalen uitgezonden en de gps-ontvangst is uitgeschakeld waardoor veel voorzieningen van de iPad niet beschikbaar zijn. Wel heb je toegang tot alle opgeslagen bestanden (boeken, muziek, foto’s, etc.)

Geluiden

Standaard staat het geluid van je iPad aan en word je gewaarschuwd als er nieuwe mail of andere boodschap ontvangen wordt.

  • Via Instellingen-> Geluiden kun je het volume regelen de gebruikte beltonen naar voorkeur aanpassen.
  • Wanneer je tijdens een vergadering niet gestoord wilt worden kun je door middel van de zijschakelaar (naast de volumeknop) het geluid uit zetten. Na de vergadering zet je het geluid weer aan.

Let op
dit is alleen mogelijk wanneer je de zijschakelaar hebt ingesteld om het geluid uit- en aan te zetten. Als je de zijschakelaar hebt ingeschakeld voor de vergrendeling van Portrait naar/of Landscape gebruikt, dan werkt deze niet voor geluid.

Vergrendelen

  • scrol in het menu Algemeen naar beneden
  • tik op Automatisch slot om te bepalen of en na hoeveel tijd  je iPad zich moet vergrendelen als hem niet gebruikt
  • tik op Codeslot om een cijfercode in te voeren zodat anderen niet zomaar kunnen inloggen op jouw iPad

 

Beperkingen

Dit is een belangrijke instelling wanneer je je kinderen met jouw iPad laat spelen. Hier kun je onder andere ‘kopen vanuit Apps’ en toegang tot iTunes uitschakelen.

  • ga naar Instellingen-. Algemeen-> Beperkingen
  • tik op Schakel beperkingen in
  • hierna word je gevraagd om een wachtwoord in te stellen.

Gesplitst toetsenbord
Wanneer je gewend bent om snel met je duimen te typen op je smartphone kun je Gesplitst toetsenbord aanzetten:

Instellingen -> Algemeen –> Toetsenbord-> Gesplitst toetsenbord.

Een internetverbinding maken

Een internetverbinding via WiFi maken gaat als volgt:

  • ga naar  Instellingen->WiFi-> tik op het netwerk dat je wilt gebruiken
  • wanneer er achter de naam van het netwerk een hangslotje staat betekent dit dat je een wachtwoord nodig hebt om dit netwerk te kunnen gebruiken
  • op je scherm verschijnt de vraag Wachtwoord
  • nadat je het wachtwoord hebt ingetikt verschijnt een vinkje achter het netwerk

In het vervolg zal automatisch verbinding gemaakt worden met het draadloze WiFi netwerk wat binnen je bereik valt en eerder geselecteerd is.

Besturen met je vingers 

Het scherm van je iPad reageert op aanrakingen van je vingers. Tikken: in plaats van klikken met de muis tik je met je vinger

  • Dubbeltik: door twee keer snel achter elkaar te tikken zoom je in, dubbeltik opnieuw om uit te zoomen.
  • Sleep: beweeg langzaam met je vinger in de gewenste richting b.v om door een pagina heen te scrollen
  • Veeg: beweeg snel over het scherm, b.v. om een bladzijde om te slaan
  • Knijp: knijpen om in te zoomen meestal gebruik je hier je duim en wijsvinger voor, bijvoorbeeld om in een afbeelding in- of uit te zoomen.
  • Vasthouden: om bijvoorbeeld je mappen te verplaatsen. Druk op een map en alle mappen gaan wiebelen en je kunt ze verplaatsen of verwijderen. (Door weer op de thuisknop te drukken stopt dit).

De standaard Apps en de Appstore

In tegenstelling tot je pc draait de iPad niet op software maar op apps, Het mobiele besturingssysteem van je iPad heet IOS. Zijn hier  updates van beschikbaar dan ontvang je hier een melding van.
Standaard staan op het beginscherm van je iPad 20 Apps en klaar voor gebruik:

  • Instellingen: met deze app pas je je iPad helemaal aan naar jouw wensen. Er zijn veel opties, maar de meest belangrijke vind je onder Algemeen.
  • App store: hier staan alle apps verzameld die niet standaard op je iPad staan. Sommige zijn gratis, voor andere moet je betalen met behulp van je Apple ID.
  • Safari: hiermee surf je over het internet wanneer je binnen het bereik van een WiFi-netwerk bent. Interessante informatie sla je op in de leeslijst zodat je die op een ander tijdstip snel terug kunt lezen.
  • Mail: deze ontvang je eenvoudig via o.a. iCloud of Google Mail.
  • Berichten: voor deze gratis app gebruik je je e-mailadres of telefoonnummer dat voor de berichten dienst  is aangemeld.
  • Camera: met deze app maak je o.a. foto’s. video’s en voer je gesprekken via b.v. Face time of Skype
  • Facetime: hiermee voer je gratis videogesprekken (via de camera aan de voorzijde) met andere Face time gebruikers. Wanneer je iets van de omgeving wil laten zien kun je de camera aan de achterzijde inschakelen
  • Video’s met dit programma kun je videofilmpjes bekijken  of met hulp van iTunes je videofilmpjes die op je computer staan op je iPad zetten.
  • YouTube: hiermee heb je direct toegang tot deze Google videodienst.
  • Foto’s: hiermee bekijk je alle foto’s en video’s die je emt je iPad gemaakt hebt of ontvangen hebt.
  • Foto booth: om speciale effecten toe te voegen aan je foto’s.
  • iTunes: ooit ontwikkeld om muziek te downloaden met de eerste iPods, nu uitgegroeid tot een onmisbare app op het gebied van beeld en geluid. Maar je kunt hier ook een reserve kopie van je iPad opslaan. Wanneer je je iPad aansluit op je PC wordt iTunes automatisch gestart en begint het  synchroniseren. Nadat je dit een keer gedaan hebt kun je daarna ook kiezen voor draadloze synchronisatie (beiden moeten dan wel op hetzelfde netwerk aangesloten zijn.
  • Muziek: voor het afspelen  van al je muziek.
  • Klok: je vindt hier de juiste tijd maar ook een stopwach, een timer en de mogelijkheid om een wekker in te stellen.
  • Notities: in plaats van kleine papiertjes voor korte berichten / aantekeningen die je eenvoudig via delen via e-mail kunt versturen.
  • Herinneringen: deze app deze app kun je gebruiken als combinatie tussen een ‘to do’ lijstje en een agenda.
  • Agenda: deze app werkt o.a. samen met de agenda’s van iCloud, MS Outlook en MS exchance. iCloud stuur automatische wijzigingen door die je op je iPad maakt naar de andere agenda’s.

Let op:
gebruik iTunes niet voor het synchroniseren van je agenda als je hiervoor al iCloud hebt ingeschakeld. De kans is dan groot dat je dubbel gegevens in je agenda krijgt. Hier moet je dus een keuze maken.

  • Contacten: dit is het adresboek van je iPad. Vanuit deze app kun je ook direct met anderen Facetimen, een iMessage sturen.
  • Kaarten: dit is een perfecte navigatie app. Hij toont de juiste route, laat zien welke bezienswaardigheden er in de buurt zijn, waar de ziekenhuizen zijn en waar je favoriete winkel is.
  • Game Center: wanneer je een game uit de app store download zal deze app je scores bijhouden.

Al deze Apps vind je in het beginscherm. De standaard Apps kun je, in tegenstelling tot Apps uit de AppStore niet verwijderen. Standaard passen er 20 Apps op een pagina, met uitzondering van de Apps onderaan op de Dock. Daar kunnen maximaal 5 Apps staan.

TIP
Zet in je Dock de Apps die je het meest gebruikt voor snelle, makkelijke toegang zoals bijvoorbeeld je Camera, Facetime, Mail en Instellingen.

Verderop in deze module leggen we je uit hoe je overzicht houdt tussen de vele Apps door middel van het maken van mappen.

De appstore

Je eerste bezoek aan de App store begint goed! Je krijgt als cadeautje meteen 5 gratis apps aangeboden Om deze te downloaden meld je je aan met je Apple ID + wachtwoord. Daarna vul je nog wat algemene gegevens in en je kunt de apps downloaden. Wil je betaalde apps downloaden dan heb je de keuze om of je creditcard gegevens toe te voegen of een iTunes card met een bepaald tegoed te kopen en dit op je iPad te zetten.

Dit doe je als volgt:

  • Ga naar de Appstore of iTunes store pagina
  • Typ je Apple ID in
  • Tik op Wissel in kras de laag van de iTunes kaart en typ de code van de kaar in. Nu staat het tegoed van je kaart op jouw Apple ID.

TIP
Wees zuinig op je Apple ID en voorkom misbruik!

Heb je nog geen Apple ID? Zo maak je hem aan

  1. ga naar Instellingen, Itunes en Appstore
  2. maak nieuwe Apple ID aan
  3. Land of regio staat al ingevuld, tik op Volgende
  4. tik onderaan de pagina op Akkoord, Hierna verschijnen de voorwaarden, bevestig deze door op Akkoord te drukken
  5. vul de gevraagde informatie in en druk op Volgende.
  6. als je een tegoed met je creditcard er op wilt zetten selecteer je Creditcard
    wil je het tegoed met een iTunes card erop zetten dan tik je op Geen en tik vervolgens de de code in onder Code.
  7. vul de overige gevraagde informatie in.
  8. via de mail ontvang je een bevestiging
    tik op de link in het e-mailbericht om je e-mailadres te bevestigen.
  9. hierna kom je terug in de Appstore waar je je kunt aanmelden met je Apple ID en wachtwoord en je kunt gaan bestellen …

TIP
Je kunt je volledige aankoopgeschiedenis terugvinden
Je kunt hier ook je Apple ID bekijken en wijzigen

  • Ga naar iTunes
  • Tik op Store
  • Klik op het pijltje naast je Apple ID
  • Klik vervolgens op Account en alle informatie over jouw Apple ID is zichtbaar via Aankoopgeschiedenis of  ‘Alles bekijken’.

Let op
Zorg ervoor dat je bij voorkeur over een WiFi verbinding beschikt wanneer je Apps gaat downloaden!  WiFi is over het algemeen sneller, en het downloaden van grote bestanden kan duur uitpakken als je het via een gewone internetverbinding doet!

Niet te missen Apps

iBooks – gratis

Zware boeken kun je hoef je nooit meer mee te sjouwen  en in een handomdraai verander je je iPad in een E-reader.
Om te beginnen moet je natuurlijk wel de App iBooks gedownload hebben in de Appstore.

TIP
Download hier meteen de gratis handleiding voor je iPad 396) pagina’s. Eenmaal gedownload heb je hier altijd toegang toe, ook wanneer je buiten het bereik van internet bent.

iBooks naar jouw voorkeuren aanpassen
Wanneer je een boek hebt uitgekozen en aangeklikt verschijnt de cover. Pagina’s sla je om door van links naar rechts te vegen. Vanuit de inhoudsopgave kun je direct naar een bepaald hoofdstuk gaan door er op te klikken.
In het boek zelf kun je eenvoudig de helderheid, het lettertype en de lettergrootte naar je eigen voorkeuren aanpassen

Zo heb je de ideale e-reader

  • tik op de lettertype knop bovenaan
  • door de schuifbalk pas je eenvoudig de helderheid aan
  • onder het schuifje staan blokjes met een kleine en grote A
    hiermee regel je de lettergrootte: hoe vaker je op de grote of kleine A tikt hoe groter of kleiner het lettertype wordt. Het lettertype wijzig je door op de knop Lettertype te tikken en je kunt vervolgens een keuze maken uit de beschikbare lettertypen
  • In dit menu vind je ook de knop Thema’s: hiermee stel je de achtergrondkleur en de paginaweergave in.
    • als je op het vergrootglas tikt stel je de zoekfunctie in
    • Wanneer je op het icoon van bladwijzer klikt (rechtsboven) dan wordt er een bladwijzer aangemaakt (zichtbaar in de inhoudsopgave).

Abonnementen via de Kiosk

Abonnementen op tijdschriften en of kranten regel je in de standaard App Kiosk.
Hier vind je naast betaalde ook volop gratis tijdschriften, zoals de Allerhande van AH. In een papieren versie heb je vast wel eens een icoontje met een pijl gezien waarin verwezen wordt naar een instructiefilmpje, alleen kun je die dan niet zien. Wanneer je de Allerhande via Kiosk downloadt wordt het instructiefilmpje wel zichtbaar als je er op klikt. Een tijdschrift of krant vind je onder de knop Winkel (rechtsboven in Kiosk).

Let op
ook hier geldt voor betaalde abonnementen dat aanbieders soms overgaan tot automatisch verlengen. Houd dit dus goed in de gaten!

iCloud

iCloud is standaard op je iPad aanwezig en is een gratis webdienst van Apple die je gratis 5 GB opslag ruimte geeft en een e-mailaccount. De opslagruimte van muziek, apps, boeken en foto’s in Fotostream tellen hier niet in mee. De reserve kopieën, mails en documenten tellen wel mee. Extra opslagruime kan gekocht worden bij iCloud.

iCloud is eigenlijk een virtuele usb-stick. Bestanden die opgeslagen zijn in de cloud zijn overal en altijd beschikbaar voor je andere Apple apparaten zoals de  iPhone, iPad, iPod touch, Mac of pc. iCloud zorgt ervoor dat je bestanden, e-mail, contactgegevens en agenda’s altijd op al je apparaten zijn bijgewerkt.

iCloud kan ingeschakeld worden met de volgende diensten:

  • iTunes: wanneer je iets in de iTune store koopt wordt dit meteen doorgestuurd naar alle apparaten waarvoor je de optie “push” hebt ingeschakeld.
  • Documenten in de cloud
  • Appstore en iBooks
    alle aankopen zijn beschikbaar via iCloud.  iCloud houdt zelfs bij waar je bent gebleven met lezen!
  • Fotostream
  • Agenda, e-mail en contactgegevens
  • Safari
  • Zoek mijn iPad
  • Reservekopie

Heb je een Apple computer dan is iCloud al aanwezig en hoef je het alleen maar in te schakelen: Instellingen, iCloud. Het automatisch downloaden van muziek, boeken en of apps doe je via: Instellingen, iCloud, Store.

Ideaal dat iCloud
Met iCloud synchroniseer je al je gegevens tussen verschillende apparaten draadloos. Maar je kunt hiermee ook een reserve kopie (back-up) van al je belangrijke data van je iPad maken. Als je iets wijzigt op één apparaat worden alle andere aangesloten apparaten (internet) automatisch bijgewerkt. 

Het maken van een back-up via iCloud

  • ga naar Instellingen, iCloud, Account en voer de gevraagde gegevens in
  • tik op Opslag en reservekopie en iCloud maakt automatisch een back up.
  • onder Beheer opslag kun je zien welke apparaten aan je Apple ID hangen
  • bovenin het scherm kun je zien hoeveel ruimte je nog beschikbaar hebt.Standaard krijg je 5 GB opslagruimte. Vind je dit te weinig?
  • tik dan op Wijzig opslagabonnement (Instellingen, iCloud)
  • kies daar het abonnement dat beter bij je past

Muziek en films

Muziek en films download je in de iTunes store. Dit is dé mediawinkel van Apple. Via iCloud worden al je aankopen automatisch gesychroniseerd met je andere Apple apparaten. Je krijgt toegang tot de iTunes store met je Apple ID. Aankopen kun je doen kun je door een bedrag op je Apple ID te zetten met  je creditcard of door middel van een iTunes tegoedkaart.

Er zijn verschillende mogelijkheden om muziek op je iPad te zetten.

  • Rechtsboven staat het zoekveld waarin je je keuze kunt ingeven
    • iTunes zal zelf suggesties geven die je alleen maar aan hoeft te tikken wanneer je belangstelling hebt
    • Onder Hitlijsten zie je wat het meest verkocht is.
  • Als je al eerder iets in de iTune store gekocht hebt kun je op Genius tikken. Op basis van jouw eerdere aankopen geeft iTunes nu suggesties wat jij ook de moeite waar zult vinden.
  • Preview: wanneer je op het nummer tikt krijg je een preview te horen/zien van anderhalve minuut.
  • Kopen: wanneer je het nummer wilt kopen tik je op de prijs en er verschijnt Koop nummer. Wanneer je hierop tikt wordt het nummer gedownload. Nadat je het gekocht hebt tik je op Afspelen en kun je gaan luisteren.

Contacten

Uit de App Contacten haalt je iPad alle contacten die je nodig hebt, bijvoorbeeld voor mail, of Facetime. Heb je je contacten al in de Cloud staan (bijvoorbeeld met je iPhone) en wil je ze beschikbaar maken voor je iPad ga dan naar: Instellingen, Contacten, iCloud op uw iPad, en je kunt meteen gebruik maken van al je contacten.

Let op
synchroniseer nooit contacten en agenda’s met iTunes als je deze ook al in iCloud bewaart. Hierdoor heb je grote kans op dubbele of verloren gegevens. iCloud en iTunes zijn prima naast elkaar te gebruiken maar niet voor de synchronisatie van agenda’s, contacten en notities.

Bellen met FaceTime en Skype

FaceTime (standaard app)

In slechts 10 minuten heb je geregeld dat je kunt videobellen met je al je vrienden en familie over de hele wereld!

  • Ga naar instellingen
  • Tik op FaceTime en voer je Apple ID met het wachtwoord in en log in
  • Voer het adres in dat je voor je gesprekken wilt gebruiken (het makkelijkste is om hier hetzelfde adres voor te gebruiken als dat van je Apple ID.)
    Je mailadres wordt gecheckt en indien akkoord kun je FaceTime direct gebruiken

    • tik op de FaceTime app. Je ziet nu eerst jezelf.
    • zodra er verbinding is wordt jouw afbeelding kleiner en zie je degene die je belt.

Hoe voeg je contactpersonen toe?

  • Om een nieuwe contactpersoon toe te voegen tik je op het plus(+) teken rechtsboven
  • Voer alle gevraagde info in. Wanneer je op ‘Voeg foto toe’ tikt kun je ervoor kiezen om of je zelf een nieuwe foto wilt maken of er een wilt gebruiken uit je foto App.
  • Je sluit af door op Gereed te tikken

Wanneer je een FaceTime oproep krijgt hoor je een beltoon en verschijnt er een melding op het scherm. Door op de knop Accepteer te tikken komt de verbinding tot stand en komt de beller in beeld.

  • Wil je de beller iets laten zien van jouw omgeving
    tik dan op Camera en deze wisselt met voor en achter zo kun je bijvoorbeeld je nieuwe spullen laten zien.
  • Wil je het gesprek niet aannemen
    tik dan op Weiger.
  • Wil je tijdelijk niet gestoord worden
    ga dan naar Instellingen en schakel de functie Niet storen in
    Tik vervolgens op Berichtgeving.

Skype

Op dezelfde manier als je FaceTime aanschaft in de AppStore met je Apple ID en wachtwoord kun je Skype downloaden. Skype vraagt om een skypenaam in te vullen zodat anderen die met je willen skypen, je kunnen vinden.

Mail

Standaard staat de app Mail op je iPad. In 5 minuten heb je geregeld dat je mail kunt ontvangen en verzenden via je iPad.

  • Ga naar Instellingen E-mail, contacten, agenda’s.
  • Voeg account toe, b.v. iCloud
    (er worden verschillende providers getoond google, Outlook.com, Exchange, tik op de provider van jouw keuze. en tik op Bewaar.)
  • Schakel de optie E-mail in en er verschijnt een melding op het scher
  • Tik op Maak aan en voer je e-mailadres in
    (als je je mail via iCloud instelt moet je het e-mailadres van je apple ID gebruiken)

Staat jouw provider er niet bij?
dan moet je hem handmatig instellen onder Anders en voer de gevraagde gegevens in.

Je mail is ingesteld en je kunt nu mailen en mail ontvangen.

Een handtekening stel je eenvoudig in

  • Ga naar instellingen
  • E-mail, contacten, agenda’s
  • Handtekeningen.

Een mail opstellen

  • Een nieuw e-mailbericht maak je door op de knop Nieuw bericht te tikken (of op symbool vierkant + pijl  rechts bovenaan
  • Tik in het veld Aan
    vul het e-mailadres in of druk op blauwe plusje om e-mailadressen uit Contacten te selecteren.

TIP
Kopie/Blinde kopie

  • E-mailadressen ingevoerd onder Kopie zijn voor iedereen zichtbaar
  • Geadresseerden die onder Blinde kopie zijn ingevoerd zijn niet zichtbaar voor anderen.

Er moet altijd een zichtbaar adres onder Aan ingevoerd zijn. Wil je iedereen onder Blinde kopie zetten (zodat niemand van de ontvangers kan zien wie de mail nog meer gekregen hebben, voer dan je eigen mailadres in bij Aan. 

iPhoto en iVideo

de iPad 2 is voorzien van een ingebouwde Facetime camera. Aan de voorkant; 0,3 megapixel, achterkant 0,7 megapixel. De camera’s van  zowel de iPad mini als de iPad air hebben voor 1,2 megapixel en de achtercamera 5 megapixel.

  • Om een foto te maken tik je de camera app aan. Foto’s worden automatisch opgeslagen in de foto app.
  • Wanneer je de camera App opent zie je rechts boven een camera met pijltje. Hiermee wissel je van voor naar achtercamera.
    • Met de grote knop rechts maak je foto’s.
    • Daaronder staan de opties voor het maken van een video, een foto of het kaderen in een vierkant.
    • Met je vingers veeg je naar de optie die je wilt toepassen
  • Zodra je een foto genomen hebt wordt deze opgeslagen in de App foto’s. Hier kun je de foto’s ook eenvoudig bewerken.
    • Tik op de gewenste foto en je ziet rechts boven de knop Wijzig
      Nu is het eenvoudig om foto’s bij te snijden, rode ogen te corrigeren, en nog meer wijzigingen aan te brengen die voor zich spreken
    • Wil je snel achter elkaar foto’s maken? Tik dan op de geluidknop en de afdrukknop van de camera.
  • Om in en uit te zoomen beweeg je twee vingers naar elkaar toe of van elkaar af.
  • Wil je de nadruk leggen op een gedeelte van de afbeelding, tik dan daar op het scherm en er verschijnt een zogenaamd focus venster. Deze zal de belichting zo aanpassen dat dat stukje extra aandacht krijgt.
  • Rechtsonder zie je een kleine afbeelding die je net geschoten hebt. Dit is een soort filmrol. Als je hierop drukt heb je meteen toegang tot de foto’s die je met je iPad gemaakt hebt.
  • Je foto’s kun je bewerken met de standaard App Foto’s
    • Tik op de foto die je wilt bewerken en daarna op Wijzig
    • Nu verschijnen er verschillende opties van het draaien van foto’s tot het verwijderen van rode ogen
    • Sluit een handeling altijd af met Bewaar
    • Heb je spijt van je wijzigingen tik dan op Herstel, of kies voor Terug naar origineel.

Foto’s doorsturen via mail of social media doe je door op de knop met pijl links onderin te drukken. Er verschijnen nu verschillende opties hoe je de foto door kunt sturen. Selecteer de foto(‘s) van je keuze en ze worden verzonden hoe jij dat wilt.

Foto’s ordenen 

In de app Foto’s staan je foto’s op datum gesorteerd. Wil je hier orde in aanbrengen en  zelf albums maken?

  • ga dan naar de app Foto’s, tik op Albums.
  • tik op het plusje (+) links bovenaan. Je kunt nu een nieuw album maken en deze een eigen naam geven
  • tik vervolgens op Bewaar
  • tik vervolgens op de foto’s die je wilt selecteren en sluit af met Gereed

Interessante apps

Er zijn veel Apps verkrijgbaar in de Appstore en dagelijks komen er vele interessante Apps bij. Hierbij een overzicht van een aantal interessante apps voor verschillende categorieën:

SOCIAL MEDIA
blijf jij graag op de hoogte wat er allemaal om je heen gebeurd en wil je anderen op de hoogte houden hoe jouw dagelijks leven eruit ziet? Onderstaande apps bieden je dit gratis aan!

  • Skype (gratis)
    met deze app kun je gratis (internationaal) bellen, videogesprekken voeren en berichten achterlaten met vrienden en familie. Enige voorwaarde is dat zij ook Skype hebben.
  • Faceboek: (gratis)
    met deze app hou je al je vrienden op de hoogte waar je mee bezig bent. En je deelt eenvoudig foto’s en berichten.
  • Twitter (gratis):
    ga eenvoudig tweeten! met dez app kun je je mening over diverse onderwerpen en personen wereldkundig maken. Je kunt ook anderen volgen zodat jij mee kunt kijken in dagelijkse activiteiten van anderen.

HET WEER
geen onderwerp dat zo vaak besproken wordt als het weer. Wil je weten wat de vooruitzichten zijn of hoe het met de luchtkwaliteit gesteld is? Onderstaande Apps geven je alle informatie!

  • Buienradar (gratis)
    bijna bij iedereen bekend. Geeft weersvoorspellingen en toont satellietbeelden voor de Benlux en Europa.
  • Weerstation HD (gratis)
    is een zeer uitgebreide app, geeft naast informatie over het weer ook informatie over o.a. pollen en smog.
  • Luchtkwaliteit (gratis)
    heb je last van gevoelige luchtwegen? Deze app geeft inzicht hoe het met de luchtkwaliteit gesteld is. Geeft o.a. de waarden van fijnstof en stikstof aan.

REIZEN
thuis al plannen maken welke plaatsen en bezienswaardigheden je wilt bezoeken?  Onderstaand een aantal gratis apps waarmee de voorpret kan beginnen. Ben je eenmaal op bestemming en wil je een lekkere salade bestellen? download ook de gratis vertaal app!

  • Wikihood (gratis)
    deze app selecteert allerlei leuke weetjes over de omgeving waar je bent tot artikelen over beroemde personen uit die omgeving.
  • Kayak (gratis)
    zoek eenvoudig de goedkoopste vluchten, en hotels of huur een auto. Checken of je vlucht geen vertraging heeft? tik op Vluchtvolger en je blijft op de hoogte. Ook kun je met deze app de koers van vreemde valuta bijhouden.
  • Sullivans’s list NL (gratis)
    wat zou je allemaal nog willen doen en wat heb je al gedaan? Met deze App maak je hier eenvoudig een lijst van aan die je ook met anderen kunt delen zodat je elkaar op mooie ideeën kunt brengen.
  • iTranslate (gratis)
    handig voor in het buitenland. De App is gratis maar je kunt hem voor 80 cent  uploaden met een spraakfunctie.

SPORT EN BEWEGING
op het gebied van sport en beweging is er volop keuze uit interessante apps. Of je op de hoogte wilt blijven van alle uitslagen van binnen en buitenlandse competities of dat je wilt weten hoe je een remkabel van je fiets vervangt. Alle deze informatie ontvang je eenvoudig op iPad.

  • VI Tablet (gratis)
    app ontwikkelt door Voetbal International. Je blijft op de hoogte van het laatste voetbalnieuws uit verschillende competities. Je kunt een alert instellen die je waarschuwt wanneer je favoriete club gescoord heeft, of je luistert naar VI radio.
  • Eurosport voor iPad (gratis)
    houd je  op de hoogte blijven van heel veel verschillende sporten. Ontwikkeld door Eurosport waardoor je nieuwsartikelen aangevuld worden met filmpjes wanneer de tv zender hier rechten van heeft.
  • Fiets repareren handleidingen: (0,89 ct)
    ga met een gerust op fietsvakantie met deze app. In deze app vind je eenvoudige uitleg voorzien van duidelijke filmpjes hoe je b.v. een lekke band plakt maar ook hoe je een remkabel vervangt.

FOTO EN VIDEO
met je iPad kun je eenvoudig mooie foto’s en video’s maken. Wil je er echt iets bijzonders van maken kijk dan eens naar onderstaande apps!

 

Tips & tricks iPad

Screenshot maken

  • zie je op je scherm een afbeelding waar je een foto van wilt maken zodat je deze kunt bewaren? Maak dan een screenshot: druk kort, tegelijkertijd op de Aan/Uitknop en de Homeknop. In je App foto’s vind je je screenshot terug.
  • Heb je een wachtwoord ingesteld op je iPad maar ben je deze vergeten of kwijt? Sluit dan je iPad aan op je computer, je kunt nu je wachtwoord resetten.
  • Zijn de letters net iets te klein? Ga naar Instellingen -> Toegankelijkheid-> Grote tekst.
  • Onder elk bericht standaard je handtekening plaatsen zodat je nooit meer een afsluiting zelf hoeft te typen? Ga naar Instellingen -> Email, Contacten, Agenda’s  Tik op Handtekeningen, voer nu je eigen tekst in (ipv “verstuurd vanaf mijn iPad”) tik op Gereed
  • Je vindt accenttekens (é,è, etc..) door met je vinger op de letter waar het accent op moet komen te drukken. Even vasthouden en alle opties voor die letter verschijnen in beeld en je kunt  je keuze maken.
  • Een aantal symbolen  zoals: %, ^,(,?,>,<,€,£, zit verborgen op het toetsenbord door eerst op de nummertoets (123) te tikken en daarna op de symbolentoets (#+-)
  • Met je vinger scroll (sleep) je omhoog of omlaag door de pagina’s. Om weer heel snel bovenaan het document komen tik je op de zwarte statusbalk 9of op de klok).
  • Wil je hoofdletter gebruik aan laten staan? Tik 2 x snel op de pijlen en (afb. invoegen ..0 het vakje wordt donker grijs en de pijlen wit. Nog 1 keer hier op drukken heft hoofletter gebruik weer op.
  • Een betaalde App per ongeluk verwijderd en weer gratis terugzetten? Ga naar de Apple store en zoek de App op. Tik op Koop App. Log in met je apple ID (moet wel dezelfde zijn waarmee je eerder de aankoop hebt gedaan). Apple weet dan nog dat je deze eerder hebt gedownload en geeft de melding dat deze aankoop gratis is omdat je al een eerdere versie van dit artikel hebt. Tik op OK en de App is weer kosteloos van jou.
  • :) Makkelijk: Al je twee keer achter elkaar op de spatiebalk tikt verschijnt er een punt en een spatie.

Tips om je accu te sparen

  1. Zet WiFi uit
    maar dan ook echt uit dus niet op de stand by als je geen internet gaat gebruiken (Instellingen, Viegtuigmodus Aan)
  2. Verlaag de helderheid
    Instellingen, Hederheid en achtergrond, schuif naar links om te verlagen
  3. Niet Multitasken
    sluit je apps zoveel mogelijk meteen af. Laat geen apps op de achtergrond  in de Multitask modus draaien. Check regelmatig of je meerder apps nog open hebt staan: 2 x achter elkaar op de Homeknop drukken.
  4. Schakel Bluetooth alleen in wanneer dat nodig is
    (dus wanneer je  een extern apparaat wilt aansluiten zoals b.v. een toetsenbord). Instellingen, Bluetooth, en gebruik de schuifknop aan/uit.
  5. Vermijd hitte en kou
    laat je iPad niet in de zon liggen of b.v., ‘s nachts in de auto

 

Eerste Hulp bij iPad problemen

Via het  WiFi netwerk kun je  je iPad ‘gratis’ met de rest van de wereld verbinden. Het WiFi bereik van de iPad is veel beperkter dan dat van de meeste notebooks: de iPad heeft een bereik van maximaal 20 meter, terwijl het bereik van de meeste notebooks op meer dan 30 meter ligt. Vaak helpt het al wanneer je problemen ondervindt, zoals bijvoorbeeld het vastlopen van een video om een stukje dichter bij de router te gaan zitten.

Vastlopers
Het zal een keer voorkomen dat  zonder aanwijsbare reden, je iPad ermee stopt en niet meer reageert op aanrakingen. Meestal is de oorzaak een softwareprobleem. Dan zijn er drie dingen die je kunt doen:

  • Sluit de actieve applicatie af door op de Thuisknop te drukken zodat het systeem terugkeert naar de thuispagina.
  • Als dat niet helpt, probeer dan een soft reset door de Sluimerstand-knop zo’n vijf seconden ingedrukt te houden totdat de ‘Zet uit’ schuif verschijnt. Schuif er met je vinger overheen om de iPad uit te schakelen. Wanneer hij uitgeschakeld is, druk dan de Sluimerstand-knop opnieuw in om het apparaat weer in te schakelen zonder de probleemapplicatie.
  • Nog steeds problemen?
    Dan is het tijd om het hele systeem opnieuw op te starten en met een schone lei te beginnen. Deze keer druk je de Sluimerstand-knop samen met de Thuisknop in. Het scherm wordt zwart en het Apple-logo verschijnt. De iPad start dan opnieuw op en zal (hopelijk) weer prima draaien.

Sneller opladen
als het opladen met de bijgeleverde lichtadapter je toch te lang duurt komt dat omdat je waarschijnlijk te veel apps aan hebt staan. Zorg ervoor dat er geen apps meer op de achtergrond draaien en het opladen gaat een stuk sneller.

iPad gecrasht
je moet er niet aan denken maar het kan voorkomen dat je iPad helemaal niets meer doet en ook niet meer reageert op de homeknop en aan/uit schakelaar. In dat geval moet je de Homeknop en de Aan/uit schakelaar 10 seconden tegelijk ingedrukt houden. Als het goed is herstart je iPad zichzelf weer.

Het scherm reageert niet goed meer
probeer eerst de iPad te resetten zoals hierboven benoemd. Lukt dat niet dan zul je terug naar de winkel moeten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

(Required)

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Proudly powered by WordPress   Premium Style Theme by www.gopiplus.com